Zöldség-gyümölcs

Jelenlegi hely

A legtöbb zöldség és gyümölcs a betakarítás után is tovább él, lélegzik. Ez különböző folyamatokat vált ki, melyek negatívan befolyásolhatják a termék élettartamát. Ezen hatások csökkentésére, az egyes logisztikai szakaszokban, különböző megoldásokra van szükség.

Számos gyümölcs a tárolás során etilént bocsájt ki, illetve használ föl az éréshez, mely bizonyos esetekben egy nem kívánt, negatív hatás. Az etilén koncentráció szabályozása kritikus feltétel a teljes kereskedelmi láncban. Amennyiben az érés, legfőképp a túlérés bekövetkezik, a gyümölcsök gyakran levet eresztenek, ezzel ideális körülményeket teremtve a különböző mikroorganizmusoknak. Mindemellett a keletkező pára eltávolítása is lényeges. A nedvesség szabályozása, nem csak mikrobiológiai, de esztétikai szempontból is jelentős.